IVBN


Strategisch design: research – strategie – design

Wie

IVBN is de branchevereniging voor Institutionele Beleggers Nederland en behartigt de belangen van institutionele/professionele vastgoedinvesteerders richting de politiek en de vastgoedmarkt.

De vraag

IVBN was toe aan een frisse wind door de organisatie. Nieuwe richtingen vroegen om een nieuwe aanpak. De huisstijl die al meer dan 20 jaar gebruikt werd, paste niet meer. Het was te statig, te formeel. Het paste niet meer bij de kern van de organisatie en wat zij willen bereiken.

Samen met het team binnen de organisatie zijn we aan de slag gegaan met het merk- en designvraagstuk.

Research

Een analyse van de bestaande communicatiemiddelen gaf inzicht in hoe de organisatie overkwam. Onze inzichten daarin hebben we verwerkt en getoetst met aanvullend onderzoek. Door dit onderzoek werden onze inzichten bevestigd en kregen we richtlijnen voor toekomstige richtingen. We konden nu kritisch gaan kijken naar de invulling van de kernwaarden, missie en het design.

Design research

Met deze uitgangspunten ben ik aan de slag gegaan met het designonderzoek. Welke vormen, kleuren en elementen passen bij de identiteit en hoe ver mogen we afwijken van het bestaande ontwerp? Gaan we restylen of toch een nieuw ontwerp introduceren?


Referentie

“De wens voor een nieuwe huisstijl was groot, maar het zetten van de eerste stap was spannend. Op advies van Dieuwertje zijn we gestart met een identiteitsonderzoek om tot de kern van onze identiteit te komen. Dit bleek de sleutel en het vertrekpunt voor onze rebranding. Binnen de nieuwe huisstijl blijven we trouw aan onze identiteit. We zijn zakelijk, maar nu ook toegankelijk met ruimte voor speelsheid. Het bleek een uitdagend proces, maar met een glasheldere uitkomst. Dieuwertje heeft met haar talent voor grafisch ontwerp alle elementen samengebracht tot een krachtig geheel.”

Rose-Anne Devilee, Communicatiemanager IVBN