Creatieven inspireren en verbinden

Mooi die reminders die je krijgt via de socials. Ik werd eraan herinnerd dat het alweer zes jaar geleden is dat ik startte met het uitwerken van een droom. Spannend vond ik het, maar super enthousiast was ik. En anderen met mij.

Het opzetten van een initiatief waarin de behoefte om mensen te verbinden en verder te helpen met kennis over het ontwerpvak was deze droom. Het werd Creative Café. Samen met Maaike Isaacs begonnen we met creatieve spreekuren voor ontwerpers en ondernemers. Bij Places to Work en Hal24 kregen we de mogelijkheid om deze spreekuren te faciliteren.

Zsofi Molnar versterkte de vaste setting en vooral voor onszelf was het een moment om creatief te verbinden en te versterken. Ideeën zat!

Door deze stap genomen te hebben was het voor mij nog een kleine stap naar informeren bij de BNO om het uit te kunnen breiden naar BNO platform avonden. Ondertussen al over de helft van mijn eerste zwangerschap, maar dat mocht geen reden zijn om het inititiatief geen kans te geven volgens Gert Gerrits. Een paar maanden later, september 2016, stonden we met de eerste BNO Almere platform avond in Places to Work.

Het enthousiasme was groot en Maaike en Zsofi gingen tijdens mijn verlof verder. Ondertussen vergezeld door Joline Huijer en Bertine Wassink, die niet meer weg te slaan waren bij de spreekuren.

Helaas was het animo voor de spreekuren te laag en door privé drukte hebben we toen besloten om alleen de BNO avonden nog door te laten gaan. BNO Almere verplaatste naar regio Almere – ’t Gooi en ik mocht een mooi nieuw team verwelkomen: Marjolein de Swart, Sven Lamme en Marian Latour. Samen hebben we 2-3 inspirerende avonden per jaar met ontzettend toffe sprekers kunnen organiseren.

Onze laatste georganiseerde avond was exact voor de 1e lockdown. Wat zouden we nu doen? De kracht van de avonden was het fysiek ontmoeten, dus wachten we af tot we weer mogen. Daar hebben we ontzettend veel zin in.

Maar ondertussen stonden we al anderhalf jaar stil. Er gebeurde niets. Er moest toch iets te doen zijn om creatieven weer te inspireren en te verbinden? Die gedachten bleven bij mij bezig, totdat Joline weer bij mij aanklopte. Zeg, zullen we weer iets met Creative Café gaan doen? Als iemand anders er ook zo over denkt, dan moet dat toch een goed idee zijn. We brainstormden, hoopten op het kunnen organiseren van gerichtte workshops voor creatieven, maar die COVID situatie was te onzeker. On-hold. Wat dan wel?

Scannen door oud materiaal gaf weer ideeën. Als we niet live kunnen inspireren, dan moet het online. En dus ben ik begonnen met het online vormgeven van Creative Café. Met de hulp van Marianne Clason, Joline Huijer en de mental support van Stephany Setoe en Kevin Meijer is Creative Café weer terug! En die hulp had ik nodig, want hoe spannend is het (ookal heb je ruim tien jaar ervaring in het vak) om weer een nieuw idee ‘zomaar’ de wereld in te gooien?

We zijn gestart met het verzamelen van schrijfinterviews van creatieven in Almere en omgeving. We hopen hiermee creatieven te inspireren in deze vreemde tijd. En hopelijk binnenkort weer te kunnen verbinden in een live setting.

Het creatieve vak blijft in ontwikkeling en dus zal Creative Café op verschillende manier proberen mee te groeien.